Send an e-mail T   +32 9 310 96 60
20

ROO KERK

Public spaces

Kerk in metamorfose

Het aantal priesters in Vlaanderen daalt elk jaar, net als de bezoekers die elke week naar de kerk komen. Hierdoor krijgen heel wat kerken een nieuwe bestemming. Dit impliceert een verschuiving in de functie van het gebouw.

  • Herbestemming
  • Erfgoed
  • Flexibiliteit = key

Leestijd 1' 17"

 

logo ontwerp huisstijl Ad Random
multiplex berk modules  stoelen pedrali Ad Random
multiplex berk wanden Ad Random

Disciplines & mensen verenigen

Het sociale aspect is er nog steeds, want het blijft een plek waar mensen elkaar ontmoeten en op zoek kunnen gaan naar zingeving.  Daarnaast kan er ook plaats gemaakt worden voor artistieke activiteiten, wat het gebouw een bredere, culturele functie meegeeft. In Gontrode, een deelgemeente van Melle, zal de Roo kerk naast zijn religieuze doel dienen als ruimte waar voordrachten, muzikale voorstellingen, expo’s en bezinningsmomenten doorgaan. De Kerkfabriek van Melle schakelde Ad Random in voor de herinrichting van deze publieke ruimte.

"De nieuwe ingrepen in dit interieur moeten op een subtiele en serene manier de vorige invulling van de ruimte respecteren."

Het kleurgebruik is hierbij een sleutelelement. De kerk wordt wit geschilderd om het donkere hout van de nog steeds aanwezige biechtstoel, preekstoel en koor te accentueren. Die contrasteren op hun beurt met de nieuwe elementen uit berk die Ad Random er plaatst. Bovendien is dit licht hout neutraal genoeg om de kunstwerken tot hun recht te laten komen en ineens een gezellige, rustige sfeer op te roepen tijdens zenmomenten.

De skeletbouw van de kerk heeft de vormgeving direct beïnvloed: wanneer je de kerk volledig zou strippen, zijn de zuilen nog steeds zichtbaar. Naar analogie hiermee zijn alle constructieve en structurele elementen van het interieurdesign merkbaar aanwezig. Bovendien zijn alle objecten even dik of in verhouding op elkaar afgesteld om de symmetrie in de kerk intact te laten.

Flexibiliteit key

Omwille van de verschillende functies van de kerk is flexibiliteit key. Daarom zijn U-vormige wanden op wielen gemaakt die makkelijk te verplaatsen zijn en tegelijkertijd intimiteit scheppen voor een face -to- facegesprek dankzij hun vorm. De presentatiewanden dienen niet enkel als dragers van kunst, maar er zit ook een uitschuifbare bank in om nog meer plaats te creëren indien nodig.  Polyvalent, mobiel en in te kleden naargelang de activiteit: essentiële voordelen voor een kerk in metamorfose.

Deel deze post

Wait a minute, there’s more
moodboard  Ad Random
multiplex berk modules  Ad Random
multiplex berk wanden  stoelen pedrali Ad Random
multiplex berk wanden  Ad Random
multiplex berk modules  Ad Random
 stoelen pedrali Ad Random
multiplex berk modules Ad Random
 stoelen pedrali Ad Random
 stoelen pedrali Ad Random
moodboard Ad Random
tentoonstelling wand  Ad Random
 stoelen pedrali Ad Random
multiplex berk modules Ad Random

_ Meer projecten

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics